Hus, tietotekniikkamörkö!

blogi tammikuu 19, 2016 Kirjoittaja:

Olin perjantaina 15.1. Fondamentan edustajana vuotuisilla Asianajajapäivillä. Kalastajatorpalla keskusteltiin niin oikeusturvasta, urheiluoikeudesta kuin sovittelustakin. Vessajonoissa ja kahvipöydissä kuitenkin supistiin AIPA:sta eli syyttäjälaitoksen ja yleisten tuomioistuinten yhteisestä aineistopankista. Monia tuntui huolettavan, että tiedossa on taas uusi, työtä hankaloittava tietotekninen järjestelmä.

Alasta riippumatta joudumme jatkuvasti opettelemaan uutta tietotekniikkaa ja totuttelemaan erilaisiin järjestelmiin ja käyttöliittymiin. Usein tuntuu, että niistä on vain riesaa. Juuri, kun oli oppinut yhtä käyttämään, tuleekin jo seuraava. Erilaisten järjestelmien kehittäjiltä näyttää unohtuneen, että teknologian on tarkoitus helpottaa työntekoa ja elämää, ei vaikeuttaa sitä. Siksi onkin ymmärrettävää, että moni oikeudenhoidon ammattilainen ei ole kovin innostunut uudesta dokumentinohjaus- ja toiminnanohjausjärjestelmästä (mikä nimihirviö!), AIPA:sta. Kuultuani esityksen aiheesta Asianajajapäivillä uskaltaisin kuitenkin sanoa, että toteutuessaan järjestelmästä voi olla paljonkin hyötyä asianajajien jokapäiväisessä työssä.

Järjestelmää kehitellään parhaillaan, ja asianajajat ovat suunnittelutyössä tiiviisti mukana.  Asianajajia projektissa edustava Juha Taipale asianajotoimisto Magnussonista totesi viisaasti, että järjestelmää ei oteta käyttöön, ellei se todella helpota asianajajien ja tuomarien välistä yhteistyötä ja vähennä nykyään tehtävää tuplatyötä. Tämä on mielestäni hieno lähtökohta, joka olisi muidenkin hyvä pitää mielessä, kun harkitaan uuden teknologiasovelluksen käyttöönottoa. Kriittinen tarkastelu on aina tarpeen  varsinkin, jos käyttöliittymän kehittämisessä ei ole kuunneltu sen tulevia käyttäjiä. Uskallan nimittäin väittää, että meistä jokainen tuntee oman työnsä ja sen haasteet paremmin kuin järjestelmien suunnittelijat tai koodaajat.

AIPA:sta voit varmasti lukea vuoden mittaan Advokaatista, mutta muillakin aloilla voisimme ottaa oppia asianajajien asenteesta ja valjastaa tietotekniikka jälleen avuksemme!

Miina Poikolainen

Toimittaja, tuottaja Fondamenta Media Oy

Jaa:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
On tämä hieno ammat… tammikuu 13, 2016 Journalismin terävin… tammikuu 27, 2016